Bij grondverdringend grouten wordt een stijve tot plastische injectiemortel onder druk in de bodem geïnjecteerd. Deze injectiemortel breidt zich in de bodem uit als een relatief homogene massa en vormt min of meer bolvormige injectielichamen. De techniek wordt toegepast om losse korrelige ondergronden te verdichten of ondergrondse holle ruimten of zinkgaten te stabiliseren.
Toepassingen
Proces
Met behulp van een boormachine wordt er een boorstang tot de gewenste diepte in de grond gebracht. Vervolgens wordt een stijve tot plastische injectiemortel onder druk geïnjecteerd. Door de boorstang stapsgewijs te trekken en weer in te brengen ontstaat er een kolomvormig injectielichaam in de bodem. De injectiemortel heeft een dusdanige viscositeit en korrelverdeling, dat de poriën in de grond niet worden gevuld. De injectiedruk wordt dermate laag gehouden dat de grond niet gaat scheuren. De omliggende bodem wordt hiermee verdrongen/opgespannen, wat resulteert in een verdichting van de bodem, toename van de wrijvingshoek en hogere stijfheid van de omliggende bodem.
De effectiviteit van grondverdringend grouten kan worden verhoogd door de verdichtingswerkzaamheden in rasters uit te voeren met primaire, secundaire en soms tertiaire injecties. Voor alle bodems geldt dat een injectiekolom met een hoge elasticiteitsmodulus een versterkende werking heeft op het te verdichten gebied.
Voordelen
Kwaliteitsborging
Keller Funderingstechnieken biedt totaaloplossingen waarbij verdichtingsinjectie wordt gecombineerd met realtime-monitoring van de betreffende bouwwerken. Keller beschikt over een verscheidenheid aan boorinstallaties die geschikt zijn om op locaties met beperkte ruimte te werken.